Hypo koira Edward

Roger, kouluttaja Elisa Forsman, Mona

Vuosi sitten näin Huvudstadsbladetissa ilmoituksen, että aikuiskoulutuskeskus Axxell Kemiössä järjestää hypokoirakoulutusta. Mieheni oli sairastunut diabetekseen neljä vuotta sitten,  ja  ajattelin heti,  että voisin käyttää yhtä omista koiristani hyödyksi. Valitsin koulutukseen 2,5 vuotiaan Edwardin,  joka on oma kasvattini.

Ilmoittauduin koulutukseen ja olin yksi onnekkaista, joka pääsi mukaan. Koulutukseen otetaan ainoastaan 14 koirakkoa per vuosi.

Lähiopetuspäiviä Kemiössä oli kerran kuukaudessa ja muuten harjoiteltiin kotona. Saimme aina läksyjä seuraavaa kertaa varten. Koulutus kesti kahdeksan kuukautta.

Miten koira koulutetaan?

Aluksi koiralle opetetaan naksuttimen käyttö. Kun koira tekee pyydetyn asian oikein, naksautetaan ja palkitaan koira makupalalla. Koira ehdollistuu naksahdukseen ja oppii yhdistämään sen makupalaan.  Naksutinta käytetään silloin, kun toivotusta asiasta on vaikea palkita välittömästi. Koira oppii kuitenkin, että naksautus tietää palkkiota hetken kuluttua.

Kun verensokeri laskee liian matalaksi, ihosta erittyy erilainen tuoksu ja sitä kutsutaan hypotuoksuksi. Koira opetetaan tunnistamaan tämä hypotuoksu ja ilmaisemaan se diabeetikolle. Saimme kotitehtäväksi, että kun verensokeri laskee liian matalaksi, niin otetaan steriili kompressi eli puhdas kangasliina ja pyyhitään sillä kasvot ja kaula. Sitten liina laitetaan steriiliin lasipurkkiin, puhalletaan vielä tuoksut sinne, laitetaan kansi kiinni, purkki muovipussiin ja pakasteeseen.

Harjoituksessa otetaan kolme lasipurkkia. Yhteen laitetaan pieni pala hypotuoksuista liinaa, toiseen purkkiin liinanpala missä on normaalin verensokerin tuoksu ja kolmanteen täysin puhdas liina. Heti kun koira nuuskii purkkia, missä on hypotuoksu, klikataan naksutinta ja palkitaan koira. Tavoitteena on, että koira pitää kuonoaan kolme sekuntia siinä purkissa, missä hypotuoksua on. Tehtävät vaikeutuvat koko ajan ja koiralta vaaditaan kestävyyttä pitää kuono riittävän pitkään purkissa, jotta tiedämme että se tunnistaa hypotuoksun.

Koira ilmaisee matalan verensokerin diabeetikolle esim. haukkumalla, hyppimällä, nuolemalla tai raapimalla. Edward opetettiin raapimaan. Sen jälkeen mieheni mittasi verensokerin ja pyysi Edwardia tuomaan siripiri -glukoosipastillit. Tämän jälkeen koira palkittiin makupalalla.

Edward oppi kaiken tosi nopeasti hän oli tosi innokas ja todella nopeasti oppivainen.

Kurssilla oli paljon noutajia ja muita palveluskoiratyyppisiä rotuja. Kurssille osallistuneista 14 koirakosta vain kuusi pääsi läpi ja Eddie oli yksi heistä! Joten tipsulle voi todellakin opettaa mitä tahansa, koska se on älykäs ja oppivainen rotu.

Suomen Kennelliiton hallitus on nimennyt Hypokoira ry:n hyötykoiratoimikunnan jäseneksi.

Hypokoirakoulutus Suomessa

Suomessa hypokoirakoulutusta on järjestänyt koulutuskeskus Axxell Kemiössä vuodesta 2012 ja tänä vuonna valmistuu toinen monimuotoryhmä. Koulutukseen kuuluu lähiopetusta noin kerran kuukaudessa, yhteensä kahdeksan kertaa. Opetusohjelma sisältää koirakoulutusta käytännössä. Lisäksi opiskellaan opetuspsykologiaa, etologiaa eli eläinten käyttäytymistä, lajin tuntemusta, koiran käyttäytymistä ja koiran ensiaputaitoja.

Koiran pitää lisäksi selviytyä  Kiva Koira Kansalainen testistä ja hypokoirakoulutuksen loppukokeesta, jotta se voi valmistua hypokoiraksi. Näiden lisäksi koiran tulee merkata yli 70 % hypoista puolen vuoden ajan, ennen kuin se valmistuu lopullisesti. Edward ilmaisee jo nyt 90 % hypoista ja on itse myös oppinut merkkaamaan liian korkeita verensokeri arvoja. Eli sokeriarvot jotka menee yli 11.

Linkkejä: www.hypoalertdogs.co.uk, www.kivakoirakansalainen.fi, www.hypokoira.fi 

Lähde: www.hypokoira.fi

İMona Frejborg